Levend Water is een kleine gezellige gemeente die elke zondag bij elkaar komt. God heeft de belangrijkste plaats in ons leven en is de bron van ons doen en laten. Met een geopende bijbel willen we steeds meer leren over Hem en over wie Hij persoonlijk voor ons wil zijn.
De leden van onze gemeente hebben verschillende achtergronden, leeftijden, opleidingsniveaus en opvattingen. Wat ons bindt, is ons geloof.
We houden van een informele en ontspannen sfeer.
“Onze gemeente is heel gastvrij. Je merkt dat er aandacht is voor gasten. En zo hoort het ook.” – Anita (65)
“Wat een fijne intieme gemeente is dit!” – Een gast
“Het is fijn dat de mensen hier zo hartelijk zijn. Als nieuw lid mag je meteen meedraaien in allerlei activiteiten. Daardoor voelde ik me snel thuis.” – Shiro (34)
“Je wordt snel in deze gemeente opgenomen. Toen ik nog maar net lid was van deze kerken nog niet zoveel van het geloof wist, hoorde ik er toch al helemaal bij.” – Andrew (30)
Iedereen is welkom. Loop gerust eens binnen voor onze kerkdiensten en om verder kennis te maken.
De kerkenraad wordt gevormd door de ouderlingen, de diakenen en de predikant. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de kerkdiensten, de opbouw van de gemeente en het financiële beheer. Verder coördineert de kerkenraad allerlei praktische zaken en onderhoudt zij het contact met andere lokale kerken en met het kerkverband. De diaconie geeft sociale, praktische en materiële hulp en brengt daarmee de christelijke naastenliefde in praktijk.
De ouderlingen en diakenen worden gekozen volgens een plaatselijk reglement.
Onze gemeente heeft momenteel geen voorganger.
Ben Geijtenbeek
Bert Compaan
Bart André
Erik van den Berg
Levend Water is sinds 2004 een federatie van de christelijke gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Enkhuizen.
Die samenwerking was hard nodig. Tientallen jaren hadden de beiden kerken in Enkhuizen naast elkaar bestaan. De GKv als zelfstandige gemeente, de CGK als wijkgemeente van de kerk in Opperdoes. Maar de twee gemeenten hadden onvoldoende mogelijkheden om elk afzonderlijk verder te gaan. En er waren ook eigenlijk te weinig argumenten om apart te blijven, want zo groot bleken de verschillen niet te zijn.
In de jaren voor de officiële eenwording zijn de twee afzonderlijke gemeenten langzaam naar elkaar toegegroeid. Verschillende leden van beide gemeenten gingen geregeld bij elkaar op de koffie. Het bleek te klikken. Vervolgens werden de jeugdclubs samengevoegd. Geleidelijk werden steeds meer kerkdiensten samen gehouden en uiteindelijk werd in 2004 de eenwording een feit. Tegenwoordig weten nog maar weinig gemeenteleden van elkaar wie welke kerkelijke achtergrond heeft.
We hebben intussen al veel meegemaakt. Soms waren en strubbelingen, met alle verdriet daaromheen. Er zijn leden verhuisd of naar een andere gemeente vertrokken en er zijn mensen overleden. Maar er zijn er ook mooie dingen gebeurd. Er zijn weer nieuwe leden gekomen en er werden kinderen geboren. We konden een eigen kerk kopen en we hebben een eigen voorganger gehad.
We blijven vooruit kijken, aangespoord door de tekst uit Jesaja, die we in de eerste dienst als federatieve gemeente hebben gelezen:
“Luister naar mij, volk van Jakob en al wat er van Israël nog over is – van de moederschoot af door mij gedragen, door mij gekoesterd vanaf de geboorte:
Tot in je ouderdom blijf ik dezelfde, tot in je grijsheid zal ik je steunen. Wat ik gedaan heb, zal ik blijven doen, ik zal je steunen en beschermen.”
Jesaja 46 : 3,4
Ons kerkgebouw is in 1962 gebouwd in opdracht van de Gereformeerde Gemeente in Enkhuizen. Het ontwerp van architect T. Schipper is in de robuuste stijl van de Delftse school gemaakt.
Wij hebben het in 2012 overgenomen en flink verbouwd. We wilden bijvoorbeeld gelegenheid om na te dienst te blijven ‘plakken’ met een kop koffie. Er is daarom een mooie keuken met balie achterin de kerkzaal geïnstalleerd. De kerkzaal moet, behalve voor kerkdiensten, ook voor andere dingen gebruikt kunnen worden. De kerkbanken zijn dus vervangen door losse stoelen, die makkelijk aan de kant te schuiven zijn. Zelfs de traditionele preekstoel is weggehaald. Die doet nu dienst als speelhuisje in de zondagsschool.
Kom maar eens binnen kijken. Door de ramen naast de hoofdingang gluren mag ook, we hebben ze er speciaal voor laten maken.
Op de plek waar nu de kerk staat, stond ooit een echte Enkhuizer bierbrouwerij. De brouwerij was van Simon Volkertz Canunnick en wordt al in 1585 vermeld, volgens de Vereniging Oud Enkhuizen. De laatst bekende vermelding is in 1674. In die tijd heette dat deel van de Van Bleiswijkstraat nog Oude Rietdijk.
Tussen het sluiten van de brouwerij en het openen van de kerk hebben er op deze grond woningen gestaan.
Het logo van onze gemeente staat symbool voor God als bron van leven.
Het onderste blauwe deel drukt uit dat die bron er niet alleen is, maar bovendien borrelt van kracht en energie. Het is levend water. Dat is misschien niet altijd direct zichtbaar, omdat het onder de oppervlakte zit. Maar wie goed zoekt, zal het levende water vinden.
Die bron van levend water geeft kracht en laat mensen tot bloei komen. Dat zie je terug in het groene deel van het logo. Jeremia zegt het zo: “Gezegend wie op de HEER vertrouwt, wiens toeverlaat de HEER is. Hij is als een boom geplant aan water, zijn wortels reiken tot in de rivier. Hij merkt de komst van de hitte niet op, zijn bladeren blijven altijd groen. Tijden van droogte deren hem niet, steeds weer draagt hij vrucht.” (Jeremia 17:7, 8).
In Psalm 1 staat hetzelfde, in iets andere woorden:
“Want hij is als een boom, geplant aan waterstromen,
die zijn vrucht geeft op zijn tijd,
welks loof niet verwelkt”
Wie eenmaal zo is geworteld, houdt die bron niet voor zichzelf. Die wordt zelf een bron van levend water, die op zijn beurt weer anderen tot bloei laat komen. Johannes benadrukt dat God dat zelf heeft gezegd: “Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft.” (Johannes 7:38). Daarom is het groene gedeelte in het logo het spiegelbeeld van de oorspronkelijke bron. Net zoals de mens is geschapen naar het evenbeeld van God (Genesis 1:27).
Als federatieve gemeente zijn wij aangesloten bij twee verschillende kerkverbanden: de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. Ons eigen beleid is dan ook afgestemd op het landelijke beleidsplan van de GKv en op het beleidsplan van de CGK.
Op de pagina met ANBI gegevens vind je meer informatie over ons beleid, ons beloningsbeleid en onze activiteiten.
Ook een kerk heeft geld nodig. Om op zakelijk gebied goed te kunnen functioneren, heeft de gemeente elk jaar aanzienlijke inkomsten nodig, ondanks het vele werk dat door vrijwilligers wordt gedaan. Zo betalen wij het traktement voor onze parttime dominee. De gastpredikanten ontvangen hun onkostenvergoeding, en zonder gas, water en elektra kunnen we ook niet. Daarnaast zetten we elk jaar geld opzij voor het onderhoud van het kerkgebouw.
Hoe komen wij eigenlijk aan geld? Krijgen we geld van de overheid? Of van bedrijven? Niets van dat alles. Als kerkgemeente krijgen we geld van kerkleden via collectes, giften, periodieke schenkingen en acties, maar ook via legaten en nalatenschappen en uit verhuur van (delen van) de kerk en/of zalen.
De CGKv in Enkhuizen is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat giften fiscaal aftrekbaar zijn.
– Meer informatie over de ANBI status van onze gemeente lees je op de ANBI pagina.
– Je kunt de jaarrekening 2019 van onze kerk en de aparte jaarrekening 2019 van de diaconie inzien.
– De oude jaarrekeningen zijn er ook.
Bankrekeningen CGKv Enkhuizen
Lopende rekening: NL46 RABO 0317 3227 96
VVB rekening: NL46 RABO 0317 3227 96
Collectebonnen rekening: NL50 RABO 0317 3793 72
Wegens het coronavirus kunnen we maar met een beperkt aantal mensen samenkomen. Onderstaande knop brengt u naar een formulier om u aan te melden voor de diensten.
Heeft u behoefte aan pastorale en/of diaconale (praktische) hulp? Stuur een bericht naar info(@)cgkv-westfriesland(punt)nl.
Bid voor elkaar en zie naar elkaar om.
We wensen U gezondheid en Gods zegen
voor de samenwerking tussen de theologische universiteiten in Apeldoorn en Kampen |
voor Gods schepping en bid om wijsheid om daar goed mee om te gaan |
bid om troost voor mensen die hun levenspartner hebben verloren |