jan 7

In de rij van jaren zijn we opnieuw een jaartal verder. Het jaar AD 2015 is voorbij. Het is met veel tamtam aangekondigd als het jaar waarin van alles en nog wat zou gebeuren en zou kunnen gebeuren, maar achteraf gezien stellen we vast dat het een jaar is geweest als alle voorgaande. Met lief en leed, leven en dood, oorlog en vrede. Een opwarmende aarde, wat misschien wel komt doordat mensen steeds kouder worden. IJskoud, in allerlei onderlinge relaties.

Op het werk, in de zorg, overal een gure neoliberale wind. Hoe dat komt? Misschien mede omdat een christelijk standpunt steeds meer buiten de orde wordt geplaatst? Je wordt verweten dat het ongeldige argumenten zijn. Niet voor iedereen. Ze landen niet meer. Alsof je van Mars komt met de Bijbel. En de grote groep christenen die toch vooral met de tijd wil meegaan, klemt zich vast aan theologen van bedenkelijk kaliber die God hebben weggeredeneerd: Zie je wel, waar maak je je druk om? God? Dat ben je zelf.

ijskoud winterlandschap met molen

Allerlei onderlinge relaties zijn ijskoud. Misschien mede omdat een christelijk standpunt steeds meer buiten de orde wordt geplaatst?

En de kerk loopt leeg. Ik las laatst ergens in een kerstbijlage over oude kerken in Nederland, dat het aantal bonte knaagkevers in de gewelven het aantal kerkgangers ruim oversteeg. Logisch, als de zwarte knaagkever al zoveel jaren de ruimte krijgt op de kansel om de Bijbel uit te hollen. Er blijft dan niets dan zaagsel en stof over. Dan kan uiteindelijk ook de kerk wel worden opgegeten. Als God er geen woning mag maken in onbewoonbaar verklaarde mensenharten, en die onverklaarbaar mag bewonen, dan maken wij wel appartementen in de kerk. Komen de jongeren er ook nog eens binnen.

Zuur vindt U? Om zo het nieuwe jaar te beginnen? Inderdaad. Het is zuur en angstaanjagend dit alles te moeten vaststellen in een land waar het evangelie zo ruim plaats heeft gehad in het verleden.

Toch konden wij het oude jaar uit en het nieuwe jaar in met God, die ons beloofd heeft met ons te zijn, tot aan het einde van de wereld. Dat geeft moed in een tijd waarin je moedeloos zou worden. Op de eerste zondag van het jaar met God beginnen. Het goede nieuws horen, en daaruit leven. En het je zo eigen maken dat je het ook door mag geven. Daar kunnen we als christenen nog wel even mee vooruit. Want dat is niet makkelijk.

(citaat van Adrian Plass ) “Vliegt de vraag U niet in het gezicht, als een roofvogel die uit zijn dekking schiet? Hoezo ‘goed nieuws’ (want dat betekent evangelie letterlijk)? Nou? Als de Grondlegger van jouw geloof is gedood aan een kruis, en zijn volgelingen worden vervolgd en vermoord? Als het geloof wat je wilt overbrengen, Joden aanstoot geeft en aan Grieken niet uit te leggen is? Als vandaag de dag ons geloof geen enkele garantie biedt dat het ons kan behoeden voor rampen, moeiten en rouw, wat is dan het goede nieuws?

Als we allemaal in ons eigen hart kijken, en we zien maar al te vaak zonde, in plaats van heiligheid, en twijfel in plaats van geloof? Ja, onderbreek me maar. Ik zie U al komen met keurig verpakte begrippen als verzoening, rechtvaardiging, redding en eeuwig leven. Heel belangrijk. Ze hebben voor miljoenen mensen de wereld veranderd en dat zullen ze blijven doen. Maar ik? Ik ben maar een mens, en daarom moet het goede nieuws het spannendste, het meest levensechte zijn dat ik hier op aarde ooit heb beleefd. Inwendig tril ik ervan, maar veel vorm heeft het nog niet.

Weet U, Ik heb in Zijn Woord Jezus ontmoet. En Hij heeft alle antwoorden die ik ooit nodig zal hebben, ook al geeft Hij ze me niet allemaal nu. Maar er komt een dag dat ik op Hem afren als ik Hem in de verte ontwaar, zoals Petrus die uit zijn vissersboot naar de oever waadde, want ik wil zo graag bij Hem zijn. Dan ga ik met Hem ontbijten. Hij zal het voor me klaarmaken. Dank zij Hem kan ik ergens heen gaan waar het verleden het heden niet kan verstikken, waar lichamen niet oud kunnen worden, waar tranen zullen worden afgewist, waar relaties zullen worden geheeld, waar we ontzettend onszelf zullen zijn, waar alles zal zijn zoals het ooit is bedoeld.

Daar zullen we gelukkig zijn en thuis. Dat is goed nieuws.

Het begin van een nieuw jaar markeert een periode in de tijd. De tijd tot dat nieuwe begin van God is opnieuw korter geworden. Weer een jaar dichter bij huis. Voor de één is dat bemoedigend, voor een ander mag dat nog wel even duren, maar voor ons allemaal gelden dezelfde dingen.

Jezus komt terug, wij zullen Hem ontmoeten.

Buiten is de zwarte aarde wit van de sneeuw. Alsof God zelf dit jaar een nieuw begin maakt, en het oude jaar met al zijn zonde en verdriet bedekt met Zijn smetteloos kleed. De mist is aangevroren aan de bomen. Even schijnt de zon door de bewolking, en de prachtige schittering op een sneeuwwitte polder predikt iets van het nieuwe begin dat God zelf zal maken. En tot die tijd, ook in dit nieuwe jaar mogen we leven uit, en uitdelen van het goede nieuws.

Het jaar onzes Heeren, Anno Domini 2016

Comments are closed.

CGKV Levend Water Enkhuizen